L’excés d’anàlisi en l’esport by Marcos Roma

Què és el que defineix a un esportista? A un competidor? A un esport?

Amb aquestes preguntes vull començar aquest petit article per tal de reflexionar. I és que existeixen moltes característiques que defineixen a un esportista: ambició, preparació física i psicològica, motivació, perseverança, control… Precisament del control volia parlar-vos avui.

El control, a simple vista, pot servir-nos per romandre dins del que esportiva i reglamentàriament s’estableix en els límits de l’esport. Sovint passa que els competidors basen els seus propis objectius i marques en un excés de control, un control que sobrepassa la naturalesa del propi esport.
Ja sigui per allò que l’esportista ha d’evitar, com per allò que ha d’executar perfectament, aquest excés sovint el porta a oblidar l’essència que el caracteritza, el fluir des de la naturalitat i el gaudir amb el que es practica.

Alguns competidors se centren tant en el que han de fer bé i en el que no han de fer, que fracassen en l’intent d’aconseguir els seus objectius. I, si hi ha alguna cosa que realment caracteritza a qualsevol esportista (lluny d’entrar en valoracions de si és guanyador o no) és que gaudeix amb el que fa. L’excessiu anàlisi esportiu del que es fa, provoca que es perdi aquest gran valor. Tenim grans esportistes que cada dia aconsegueixen millorar-se, que fixen noves marques, que aconsegueixen nous objectius… i quan els pregunten per què ho fan, el que realment defineix les respostes, és que hi posaven cor o que gaudien a cada pas. Sovint, el que realment fa que valgui la pena no és la meta en sí, sinó el procés que porta a aconseguir-la.

El meu consell seria reflexionar sobre no perdre mai el fluir des del cor i no pensar sempre en un número, sinó centrar-se en el control absolut i no perdre mai el sentiment o els valors propis que defineixen a cada esportista en la seva modalitat.

Al final, si hi ha una realitat absoluta per a tots els competidors és que, quan s’aconsegueix el propósit fixat, si s’ha gaudit i s’ha fet amb el cor acaba fent-nos sentir millor.