Entrevista a Guillem Colell

El passat dissabte 11 de febrer en Guillem Colell va aconseguir encadenar el seu primer 8c+ a la Blanquita de la famosa escola d’Oliana. D’aquesta manera, s’ha convertit en el primer andorrà en assolir aquest repte.
En Guillem de 20 anys no deixa de sorprendre per la seva destresa i constància en aquest esport sent un exemple per la comunitat escaladora. “Blanquita 8c+” és un recorregut molt exigent marcat per moviments molt explosius de bloc, sent la via de 8c+ amb menys repeticions d’Oliana. Inclús, alguns escaladors d’elit la situen més a prop del 9a que del 8c+.

És el teu primer 8c+? Quin ha estat el teu màxim grau encadenat abans de la Blanquita?
Si, és el primer. Abans d’aquesta via, el màxim grau encadenat ha estat 8c.

L´última via de màxima dificultat encadenada va ser un 8c a Oliana. I ara t’has superat amb el teu primer 8c+. Quin és el teu límit? Creus que pots superar aquesta dificultat?
Jo crec que depèn de l’estil de la via pots superar o no aquesta dificultat i que sempre has de trobar una via que et vagi bé a tu.

Quan temps has dedicat per poder encadenar la Blanquita?
Aproximadament uns 2 mesos, potser alguna setmana més i tot, escalant 2 o 3 dies per setmana a la roca.

Ja sabem que Oliana és una de les teves escoles predilectes, on pots gaudir d’un dels estils que més t’agraden. Tot i així, creus que aquesta via ha estat un repte per a tu?
Això està clar, sinó l’haguès fet més ràpid. Al principi no feia cap moviment dels 3 passos durs que marquen la via i vaig trigar dies perquè em sortissin les seccions senceres. Després va ser qüestió d’agafar la forma i la resistència.

Per què la Blanquita, quan podries intentar altres vies d’Oliana més “comercials” i amb més ascensions? Què té d’especial aquesta via?
Perquè l’any passat vaig veure com l’escalaven, cosa que és estranya, ja que no la prova mai ningú. Llavors, vaig veure que els passos eren guapíssims. La vaig provar 3 cops l’any passat i vaig veure que era molt bona i… dura! A més, la via és un pèl diferent a l’estil d’Oliana, ja que crec que és més de bloc i no tant de resistència.

Has seguit algun entrenament específic?
No… al desembre, quan vaig acabar les competicions, vaig deixar d’entrenar de forma específica i només he escalant a roca i, de tant en tant, al rocòdrom.

T’ha costat mantenir la motivació en tot moment?
Si, de fet vaig caure molts cops a dalt de tot i això et destrossa psicològicament. La setmana passada vaig dir als companys “avui la desmunto i canvio de via”, però al final la vaig fer el dia que menys m’esperava.

Quins seran els teus propers projectes? Seguiràs el mateix tipus d’entrenament?
De moment no tinc gaire clar el què faré… A l’abril comencen les competicions i tocarà començar a entrenar. Pel que fa a la roca, ara mateix no tinc cap línia al cap… Quan marxi la neu a Andorra i faci menys fred ja es podrà escalar aquí i hi han un parell de vies de dificultat molt alta que m’agradaria fer. Seria bo poder fer alguna via d’aquestes a casa.

Parlem de competicions… en quines participaràs aquest any 2017? Amb quins objectius?
Participaré a la copa d’Espanya de dificultat i potser a alguna de bloc. L’objectiu serà intentar passar a les finals, tot i que ara ja fa dos anys que no competeixo en aquesta modalitat…