Evitar les fractures per estrès

Les fractures a causa de l’estrès es deuen a petits traumatismes de baixa intensitat, però que es produeixen repetidament i de forma continuada. En aquest sentit, cal tindre en compte que la zona on més es produeixen és a la planta del peu (metatarsians). Això pot ocórrer en activitats on l’exercici impliqui correr o saltar. Per tant, si fa poc que practiques esport o n’estàs augmentant la intensitat, hauràs de tindre en compte aquest tipus de fractures i com evitar-les.

Alguns dels factors que poden provocar aquest tipus de fractura són: augment sobtat de la càrrega durant l’exercici, ús de material inadequat, no respectar els descansos, entrenar sobre una superfície massa dura i utilitzar una tècnica inadequada.

Augment sobtat de la càrrega
Sobretot li pot passar a les persones sedentàries, que comencen a fer molt exercici o en persones entrenades que augmenten de manera sobtada la càrrega de treball.

Ús de material inadequat
Quan, per exemple, s’utilitza calçat no apte per a l’exercici, en mal estat, de talla inadequada… Tot això pot influir en l’impacte que es produeix al realitzar cada pas o salt, repercutint negativament en la zona en qüestió i augmentant el risc de lesions.

No respectar els descansos
Quan es fa un exercici de forma massa continuada i passant per alt els períodes de descans apropiats, es poden debilitar les estructures. Això passa perquè no donem prou temps al cos per reposar i preparar-se per nous esforços.

Entrenar en superfícies massa dures
Això pot provocar que l’organisme no es pugui acostumar al canvi i el fem susceptible a patir una lesió.

Utilitzar una tècnica inadequada
Posar el pes de forma brusca sempre sobre una mateixa zona del peu és un risc afegit per patir una fractura per sobrecàrrega. Corregir errors en la tècnica ens ajudarà a reduir lesions. Per això, no dubtis en demanar consell als monitors del Bloc sempre que ho necessitis!

En cas que es produeixi una fractura per estrès, els símptomes comenáran pel dolor a la zona afectada. Aquest empitjora al caminar o carregar pes sobre la zona afectada.